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You pays your money and takes your choice – Tenant’s liability for service charge

Q: If a tenant has the right to use part of a building under the terms of his lease but doesn’t, is he still
required to contribute towards its maintenance? A: In short, ‘yes’.

In Reekie v Oakwood Court Residents Association [2023] UKUT 45 (LC) the Upper Tribunal (Lands
Chamber) (UT) was asked to determine whether a long leaseholder was obliged by the terms of his lease
to contribute towards the cost of refurbishing a lift he claimed not to use.

Background: Mr Reekie had long leases of the Flats numbered 1, 2 and 5 Oakwood Court in Eastbourne.
The building was a large Victorian House which had been converted in the late 1980s to create eight self-
contained flats: two were on the ground floor and three were on each of the upper two floors. Prior to Mr
Reekie’s acquisition, Flats 1, 2 and 5 were converted to form a single dwelling occupying most of the
ground floor and part of the first floor of the building and, as part of those works, an internal staircase was
installed between Flat 1 and Flat 5, making access to Flat 5 on the first floor possible without the need to
use the communal side entrance, staircase or lift serving the building.

The lease of Flat 5 granted Mr Reekie an express right to use the lift and required the Oakwood Court
Residents Association Ltd (OCRA) – the management company under the leases – to keep the lift in repair.
Each of the tenants in the building were required to pay a specific percentage of the costs OCRA incurred
in equal half yearly payments (the service charge) and there was an ad-hoc demand provision allowing
OCRA to request contributions towards “any unusual or unexpected expenditure”. Flat 5’s service charge
contribution was 7.338%.

In 2019, OCRA demanded £3,870 from Mr Reekie, one sixth of the estimated costs of refurbishing the lift.
No  contribution  was  sought  for  Flats  1  and 2  which  were  on  the  ground floor  of  the  building.  Mr  Reekie
refused to pay, arguing that he did not use the lift so should not be liable to contribute towards its
maintenance.  OCRA issued proceedings  for  a  determination  and,  at  first  instance,  the  First  Tier  Tribunal
(FTT) found Mr Reekie was liable to pay the contribution sought by OCRA.  Mr Reekie appealed to the UT.

The issue before the UT: Clause 1 of Part II of the Fifth Schedule of Flat 5’s lease said:

“In respect of any parts of the main structure of the Building (for example the lift flat roofs or balconies)
and the driveway leading to the garages at the rear which are the responsibility of the Company under
Part One of this Schedule but of which only a tenant or certain tenants have the use the Company may
charge such tenant or those tenants either the whole or such part as the Company thinks fit of the cost of
maintenance of those parts to reflect such use”.

The FTT interpreted “have the use” in this clause as “able to use” and said Mr Reekie was liable to pay the
contribution as he had the option to use the lift to access Flat 5 if he chose to do so. The UT agreed.

Mr Reekie argued the words “the Company may charge such tenant or those tenants… the cost of
maintenance  of  those  parts  to  reflect  such  use  [emphasis  added]”,  meant  he  was  not  obliged  to
contribute  as  he  did  not  use  the  lift.
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The UT’s decision: The UT said there is a normal expectation where a building is fully let on long leases
that  each tenant  will  contribute towards the cost  of  keeping the whole building in  repair  (with  the
exception of the interior of the individual flats). This is reflected by the service charge.

The UT agreed with the FTT that “have the use of” meant there is a right to be able to use.  There is a lift
at the tenants’ disposal and they are entitled to use it (or not). Whether they actually do is irrelevant.

The  UT  decided  the  words  “to  reflect  such  use”  did  not  mean  the  costs  associated  with  the  lift,  or  any
other communal facilities for that matter, should be allocated based on actual usage. If OCRA was to
apportion the lift refurbishment costs in this manner: (i) Mr Reekie would never contribute, which would
create a continual shortfall (as the tenants of Flats 3, 4, 5, 6, 7 and 8 were all required to meet one sixth of
the costs); and (ii) the building would need surveillance or some other way of determining each tenant’s
actual usage, which is clearly impractical, or there would need to be a high degree of trust amongst the
tenants.

Mr Reekie’s appeal was dismissed and the UT determined Clause 1 to Part II of the Fifth Schedule allowed
OCRA to charge a different proportion to the fixed service charge percentage for certain works, at OCRA’s
discretion. OCRA decided that Mr Reekie’s contribution for Flat 5 should be the same as the other tenants.

The upshot: Queries commonly arise when a building is let to multiple tenants as to liability for the costs
relating to repairing or maintaining communal plant and machinery or decorating the internal common
parts to which basement or ground floor tenants sometimes have no access.  In all cases, their liability to
contribute will depend on the terms of their lease. If there is any doubt, seek early advice.


